Eurasiers zijn relatief robuuste honden. Er moeten echter voorzorgsmaatregelen worden genomen om bepaalde ziekten die inherent zijn aan het ras te beperken.
Andere ziekten komen voor in ons ras zonder dat er genetische tests beschikbaar zijn. Meer informatie over deze ziekten is beschikbaar hier.
Hier is de lijst met gezondheidstesten die vereist zijn om te fokken in onze rasvereniging.
Heupdysplasie (HD)
- Om de heupen van je hond te testen, moet een bevoegde dierenarts röntgenfoto's maken en deze opsturen naar een organisatie die erkend is door de SRSH/FCI om ze te laten lezen. In België verstuurt de dierenarts de röntgenfoto's meestal op Sint-Hubertusdag. Dit onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als de hond 18 maanden oud is.
- Elke combinatie van ouderdieren mag worden gevormd tussen honden met FCI-classificaties HD-A en HD-B.
- Honden met een HD-C of HD-D of HD-E uitslag kunnen niet gebruikt worden voor voortplanting.
- Als in het buitenland geregistreerde mannetjes worden gebruikt, zijn de bovenstaande regels van toepassing.
Patella ontwrichting (PL)
- Fokkers moeten hun honden laten onderzoeken op patella luxatie. De dierenarts voert dit onderzoek uit door manipulatie, te beginnen als de hond 18 maanden oud is.
- Fokkers mogen geen honden met patella luxatie of honden die in het verleden geopereerd zijn gebruiken voor de fok.
- Als in het buitenland geregistreerde mannetjes worden gebruikt, zijn de bovenstaande regels van toepassing.
Ogen (ECVO)
- Fokkers moeten hun honden laten onderzoeken door een ECVO-gecertificeerde oogarts. Het doel is om erfelijke oogafwijkingen, ooglidafwijkingen en goniodysplasie te voorkomen.
- Dit onderzoek kan pas plaatsvinden vanaf de dag dat de hond 18 maanden oud is.
- De fokker mag elke combinatie vormen tussen twee honden zonder oogafwijkingen.
- De fokker mag alleen twee honden die lijden aan een milde vorm van distichiasis combineren met honden die vrij zijn van deze afwijking.
- De fokker mag alleen honden die lijden aan een milde vorm van goniodysplasie fokken met honden die vrij zijn van deze afwijking.
- De fokker moet honden die niet vrij zijn van de andere onderzochte oogafwijkingen, uitsluiten van de fok.
- Als in het buitenland geregistreerde mannetjes worden gebruikt, zijn de bovenstaande regels van toepassing.
Je kunt de lijst van ECVO-beoefenaars vinden op deze pagina
Dandy Walker
Fokkers moeten hun fokhonden en/of ouderdieren laten onderzoeken om erfelijk Dandy Walker syndroom te voorkomen. Je dierenarts zal een speekselmonster nemen en dit naar een laboratorium sturen.
Met deze genetische test kunnen we bepalen of het ouderdier drager is van het recessieve Dandy Walker-gen. Het gen wordt recessief genoemd omdat een drager niet wordt aangetast. Als een gen dominant is, wordt de drager ook aangetast.
Deze test maakt het dus mogelijk om te bepalen of de hond een “drager” is die de ziekte kan overdragen op zijn nakomelingen.
Als de genmutatie niet aanwezig is, is het dier “vrij”.
De fokker moet honden met Dandy Walker uitsluiten van de fok.

Honden die “drager” zijn van het Dandy Walker syndroom mogen zich alleen voortplanten met een hond die vrij is van het syndroom en onder bepaalde voorwaarden binnen de club. Omdat het doel is om de Eurasier genenpoel niet te veel te beperken, mag een dragerhond zich op een gecontroleerde manier voortplanten.
Schildklier
- Fokkers moeten de schildklieren van hun honden regelmatig testen om auto-immuunhypothyreoïdie te voorkomen.
- Dit onderzoek kan alleen worden uitgevoerd vanaf de dag dat de hond in kwestie 18 maanden oud is. Het moet ook voor elk nest herhaald worden.
- De dierenarts neemt een bloedmonster en stuurt dat naar het laboratorium. Je moet de TGAA (anti-thyroglobuline antilichamen), vrij T4 en TSH.
- De resultaten van het schildklieronderzoek mogen op het moment van dekking niet ouder zijn dan 1 jaar. Bij honden ouder dan 5 jaar, deze test mag niet ouder zijn dan 2 jaar op het moment van dekking.
- De fokker moet honden terugtrekken waarvoor het resultaat van de TGAA is positief voor reproductie. De overige waarden, totaal T4 en TSH, moeten binnen de referentiewaarden liggen die door het betreffende laboratorium worden aanbevole
DNA en afstamming
Fokkers moeten de puppy's en hun ouders laten DNA-testen om er zeker van te zijn dat de puppy's afkomstig zijn van de ouders die bij de SRSH zijn aangegeven.
Dit geldt ook als het gebruikte mannetje buitenlands is.
Gezondheidstests en borg
Als je via onze club wilt adopteren, vraagt de ECB je om een aanbetaling van €300. Deze borg krijg je terug als je de gevraagde gezondheidstesten hebt uitgevoerd, binnen de eerste 4 levensjaren van je puppy.
Maar waarom zou ik de gezondheidstests doen als ik niet wil dat hij zich voortplant?
Toegegeven, je wilt niet fokken met je hond, dus je kunt je afvragen wat het nut is van gezondheidstesten met je hond.
Deze gezondheidstesten worden niet voor niets aangevraagd, zoals je je kunt voorstellen! Het belang ligt in het welzijn en de algehele gezondheid van het ras.
Ons doel is om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van hoe de gezondheid van ons ras zich ontwikkelt. We willen gezonde honden blijven fokken, maar ook honden die geen gebreken doorgeven aan hun nakomelingen.
Dit is alleen mogelijk als we zoveel mogelijk gegevens hebben!
Het is belangrijk dat de fokcommissie controleert of de puppy's die uit de huwelijken voortkomen in goede gezondheid zijn en of de testen goed zijn.
Als je het niet doet om je voort te planten, dan doe je het om het ras in stand te houden en het welzijn te waarborgen.
Informatie over ECB fokhonden vindt u op de pagina